24. joulukuuta 2010

Teknologiavuosi 2010 tiivistettynä

Tähän aikaan vuodesta kaikkien pitää kirjoittaa listaa vuoden merkittävimmistä tapahtumista. Luodaan katsaus siis vuoden 2010 tapahtumiin teknologiasektorilla suomalaisittain. Tapaukset ovat merkittäiviä lähinnä siksi, että ne sattuivat muistumaan kirjoittajan mieleen. Kommenteissa voi antaa risuja, jos ja kun jotain tärkeämpää on jäänyt listasta pois.

Nokian uusi suunta
Nokian yritykset tunkeutua Yhdysvaltain markkinoille ovat toistaiseksi kantaneet laihoja tuloksia. Nyt johtoon lopultakin haetaan diversiteettiä rapakon takaa. Keski-ikäisten suomalaisten insinöörien rinnalle hankittiin ensin Microsoftilta Stephen Elop ja heti perään markkinoinnista vastaamaan Jerri DeVard, joka oli mm. vastaamassa Obaman presidentinvaalikampanjan rahoituksesta. Toivottavasti tuollaisella huippuosaamisella Nokiasta saadaan hiottua vieläkin kilpailukykyisempi.

Tabletti
Applen tulevasta tabletti-PC:stä oli kuultu huhuja jo vuosia. Tablettikonsepti sinänsä ei ollut mitään uutta; Microsoft oli flopannut omilla yrityksillään jo lähes kymmenen vuotta aikaisemmin. Applen kuitenkin odotettiin tuotteistavan sen tavalla, mikä vetoaisi kuluttajiin ja nostaisi tabletit miniläppärien rinnalle kilpailemaan paikasta liikkuvaisten ihmisten internetpäätelaitteena. Ipad tuli ja sai monien Applen kannattajien suosion, mutta vielä on vaikea arvioida tuleeko siitä todellinen hitti. Apple ei ole julkaissut myyntilukuja, mutta yleisesti sitä arvioidaan myydyn puolen vuoden aikana useampia miljoonia kappaleita.

Android
Vuoden alussa Androidin osuus mobiilikäyttöjärjestelmämarkkinoista oli alle 5%. Open Source -aktivistit uskoivat sen nousuun, mutta muilla oli epäilyksensä. Nokia esimerkiksi on täysin sitoutunut omiin Meego ja Symbian-käyttöjärjestelmiinsä, eikä mitään viitteitä Androidiin siirtymisestä ole vieläkään. Vuoden edetessä Android kuitenkin kasvatti markkinaosuuttaan suurin harppauksin ja vuoden lopussa se on lähes 12% osuudellaan noussut varteenotettavaksi kilpailijaksi Applen, Research in Motionin ja Nokian tuotteille. Androidilla on niin hyvin jalka oven välissä kännykkäpuolella, että Google on jo kääntänyt katseensa tabletteihin ja on haastamassa Applen siellä seuraavaksi.
Source: StatCounter Global Stats - Mobile OS Market Share



Microsoft
Mitä Microsoft teki tämän vuoden aikana, mikä olisi mainitsemisen arvoista? Eipä juuri mitään ja juttu oikeastaan piileekin siinä. Microsoft edelleen täydellisesti dominoi työasematietokoneissa sekä käyttöjärjestelmän että toimistosovellusten saralla. Työasemat ovat kuitenkin tavallaan menneisyyttä. Tällä hetkellä teknologian etulinjat ovat muualla: sosiaalisessa mediassa, sijaintipohjaisissa palveluissa, hakukoneissa, mobiililaitteissa. Mitä näillä on yhteistä? Kaikissa niissä Microsoft on altavasaaja. Yrittämisen puutteesta redmondilaisia ei kuitenkaan voi moittia, sillä Bing itse asiassa valtaa hakukonemarkkinoita Googlelta. Lisäksi onnettomasti nimetty Windows Phone 7 Series on kerännyt kehuja niiltä harvoilta, ketkä ovat sillä varustettuja laitteita päässeet ihailemaan. Takamatka on tosin pitkä Windows Mobilen kanssa sössittyjen vuosien jälkeen. Kaikki muistamme, mitä tapahtui kun Microsotilla ei ollut kilpailijoita, joten uusi markkinoista taisteleva softajätti tuntuu jälleen uudella tavalla mielenkiintoiselta ja elinvoimaiselta. Myös yhtiön PR-osasto on onnistunut kiillottamaan 1990-luvun lopun jälkeen ryvettynyttä imagoa, milloin firma nähtiin lähinnä öykkärimäisenä monopolina.


Oracle
Nyt kun Microsoft on muuttanut tapojaan ja SCO käräjöi itsensä konkurssiin Open Source -yhteisö tarvitsi uuden sylkykupin. Oracle ilmoittautui vapaaehtoiseksi ensin MySQL-kaupoillaan ja myöhemmin Sunin ostamisen jälkeisillä toimenpiteillä. Oraclen nihkeä suhtautuminen Open Sourceen oli tiedossa jo ennen Sunin ostamista, mutta silti sitä seuranneiden tapahtumien suoraviivaisuus ja nopeus yllätti useimmat. Sunin Open Source -strategiasta vastanneet henkilöt irtisanottiin välittömästi ja OpenSolaris-projekti lakkautettiin. Muutamaa kuukautta myöhemmin Oracle alkoi haastamaan Android-puhelinten valmistajia käräjille väittäen, että Googlen Androidille tekemä Dalvik-virtuaalikone loukkaa Oraclen nykyisin omistamia patentteja. Hätäisimmät ovat ehtineet epäilemään jo koko Javan tulevaisuutta nyt kun sen ohjat ovat Oraclen hallussa. OpenOffice-väki teki omat johtopäätöksensä ja perustivat uuden projektin eivätkä enää toimi Oraclen alaisuudessa. Uusi uljas LibreOffice on sitä varten perustetun The Document Foundationin hallinnoima OpenOfficen haarautuma.

Suomalaiset pelitalot
2010 oli mahtava vuosi suomalaiselle peliteollisuudelle. Max Paynella kultaa vuollut Remedy Entertainment julksisi viimein vuosia hiotun Alan Wake -videopelitrillerinsä. Vastaanotto oli suosiollinen ja pelkästään Iso-Britanniassa peliä myytiin ensimmäisen kahden viikon aikana lähes 150 000 kappaletta. Vuoden lopulla TIME Magazine valitsi Alan Waken vuoden peliksi.

Vielä Remedyn suoritusta korkeammalle olen valmis rankkaamaan Rovio Mobilen suorituksen suoranaisen Angry Birds -manian luomisessa. Peli keikkui viikkoja Iphonen maksullisten ohjelmien myyntitilastojen kärkipaikalla käytännössä jokaisessa maassa ja sen jälkeen valloitti Androidin maksuttomalla mainosrahotteisella versiolla. Pelin huumori on uponnut kännykkäkansaan ja pelin lisäksi oheistuotteet tekevät kauppaansa. Jopa puheita loikkaamisesta elävien kuvien puolelle on kuultu ja vuoden kruunasi pelin fanien järjestämä kansainvälinen Angry Birds -päivä joulukuussa. Harvat pelit nousevat tämän kaltaiseksi popkultturi-ilmiöksi ja siinä onnistumisesta on pakko antaa tunnustusta Roviolle.

Hyvää joulua ja onnekasta uutta vuotta lukijoille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti