6. marraskuuta 2013

Ensimmäinen viikko

Ensimmäinen viikko Prahassa on nyt takana. Aika on mennyt käytännön asioita hoidellessa, töitä tehdessä sekä uusin paikkoihin ja ihmisiin tutustuessa. Tänään on tarkoitus viimein muuttaa omaan kämppään.

Heti ensimmäisenä päivänä sain hommattua tsekkiläisen puhelinliittymän sekä pankkitilin. Asunnon nettiliittymä sen sijaan on hieman vastatuulessa. Ensinnäkään edulinen ja nopea palveluntarjoaja UPS ei pysty toimittamaan liittymää minun taloon. Kalliimpi ja huomattavasti hitaampi O2 sen sijaan toimittaa, mutta ulkomaalaisena minun on hommattava jotain pirun todistuksia sekä maksettava noin 4kk nettimaksujen suuruinen takuusumma. Jäämme seuraamaan tilannetta tältä osalta. Lisäksi vuokranantaja ei ole vieläkään toimittanut minulle postilaatikon avainta.

Jotain huomioita tsekkiläisestä kulttuurista. Ensinnäkin ravintolaan on täällä tapana tuoda koira mukana. Usein samassa ravintolassa on kolmekin piskiä samaan aikaan. Koirille toimitetaan talon puolesta vesikuppi, eikä kukaan asiakkaistakaan näytä mököttävän karvakorvien läsnäolosta.

Toinen silmään pistänyt ilmiö on shortsisankarit < 10°C säässä. Niitä näkee päivittäin. Kuullemma näitä sissejä on viljalti, jotka kitkuttavat ainakin ensilumeen asti shortseissa. Finskiä hirvittää katsoa moista menoa.

Sain paikalliselta oppaalta kierroksen vanhassa kaupungissa yhtenä iltana. On kyllä käsittämättömän upeita tontteja (ja mökkejä). Yksi vanhan kaupungin osista on nimeltään Novy Svet eli Uusi maalilma. Siellä rakennukset ovat vielä pääosin tavallisten ihmisten asuttamia. Lopuksi vielä nousimme kukkulalle Letnan puistossa, missä ennen sijaitsi valtava Stalinin muistomerkki. Nykyään paikalla on valtava metronomi ja sieltä on mahtava näkymä.
Uusi maailma

Öinen Praha linnan kupeesta kuvattuna.

Errr... joku luostari muistaakseni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti